Denk om je gezondheid in de wasstraat

  • By -

Je gezondheid in de wasstraat?
Deze wat raadselachtige titel gaat uiteraard niet over iemand die eens in de week of eens in de twee weken met zijn auto door de wasstraat rijdt, maar om de persoon die ervoor zorgt dat alles naar behoren wordt uitgevoerd in de wasstraat. Je realiseert je het niet als je in je auto gezeten door de wasstraat wordt geleid, maar de machines en de borstels maken een behoorlijke herrie. Deze herrie heeft een behoorlijke impact op degene die daar dag in dag uit werkt. Zoveel impact dat zijn of haar gehoor er schade door kan oplopen als er geen maatregelen worden getroffen.

Wanneer spreken we van gevaar voor het gehoor:
De sterkte van geluid wordt aangeduid in decibellen.(dB) Mensen zijn in staat om geluiden variƫrend tussen 0 en 140 dB te horen. Vanaf 80 dB kan het gehoor schade ondervinden als iemand er regelmatig aan blootgesteld wordt. Vanaf 85 dB moet een werkgever ervoor zorgen dat er een plan van aanpak is om de medewerkers te beschermen tegen dit forse aantal decibellen. Hierbij moet je denken aan goede gehoorbescherming. Vanaf 87 dB moet de werkgever zorgen dat het aantal dB gereduceerd wordt. In het geval van de wasstraat moeten we denken aan een gemiddeld aantal dB tussen de 75 en 85. Dit is afhankelijk van het deel van het wasproces. Dit betekent dat een werkgever ervoor moet zorgdragen dat de medewerker in het bezit is van gedegen gehoorbescherming.

Wanneer actie ondernemen?
Mocht je toch last krijgen van een zich ontwikkelende doofheid ( slechter horen, radio harder zetten, een piep in je oren) ga dan in de eerste plaats naar de huisarts om uit te sluiten dat je last hebt van teveel oorsmeer of een oorontsteking. Ook een hoortest online behoort tot de mogelijkheden. Als je naar een audicien gaat, let er dan op dat de medewerkers daar gediplomeerd zijn. Dit is belangrijk voor de vergoeding van je eventuele gehoortoestel en ook voor een deskundig advies over de mogelijkheden die er zijn wat betreft handige extra’s voor je gehoorapparaat.