Hoe kan je geld besparen op het onderhoud van je auto?

  • By -

Het kopen van een auto is voor de gemiddelde werknemer in Nederland een aanslag op de portemonnee, en dan zijn ze nog niet klaar. Het onderhouden van een auto kost ook veel geld, maar hoe kan je daar nou slim mee om gaan? Een volkswagen dealer uit Amsterdam geeft een paar tips.

Onderdelen

De meeste mensen hebben geen flauw idee welke onderdelen er allemaal in een auto zitten, dus ze weten meestal ook niet precies wat er vervangen wordt tijdens een bezoek aan de garage. Hun kunnen dus niet weten of er een goedkoop B-merk onderdeel in is geplaatst en dat hun daar de hoofdprijs voor betalen, dit komt toch redelijk vaak voor. Probeer onderdelen altijd zelf te kopen, er zijn veel websites waar je precies kan vinden welke onderdelen voor jouw auto geschikt zijn (mits ze nog gemaakt worden uiteraard).

De garage

Als je een nieuwe auto hebt gekocht kan je je auto het beste laten controleren en keuren bij de BMW, Mercedes, Fiat of Kia dealer waar je hem ook gehaald heb. Vaak zit er door de garantie op je auto een periode waarin je recht hebt op gratis reparatie. Mocht je geen garantie op je auto hebben ben je bij de dealer wel het meestal het duurste uit, wel krijg je daar veel extra service voor terug. Als je iets kleins wilt laten vervangen is het aangeraden om naar een specialist te gaan, door hun ervaringen op dat specifieke gebied zijn de kosten toch meestal een stuk lager, ook omdat ze onderdelen van goede kwaliteit hebben.

Zelf controleren

Er zijn een aantal zaken die iedereen zelf kan controleren, bijvoorbeeld kijken of de bandenspanning nog in orde is en indien nodig bijpompen, of de lampen het nog doen, of er nog genoeg koelvloeistof in zit, het oliepeil controleren en de ruitenwissers nakijken. Dit zijn allemaal dingen die je zelf kan doen, als je niet weet hoe het moet is het altijd makkelijk op te zoeken in de handleiding van de auto of op internet. Ook blijft de auto langer mooi als hij binnen staan.

Rijstijl

Je rijstijl heeft veel invloed op hoe je auto na een tijd functioneert. Wanneer je een rustige rijstijl hebt is dit beter voor je motor, versnellingsbak, schokdempers, wielophanging, stuurinrichting, remmen etc. Bijvoorbeeld als je altijd vol gas geeft en hard afremt krijgen je motor en je remmen het flink te verduren.