Hoe kan je je motorhelm goed onderhouden?

  • By -

Je motorhelm is een cruciaal onderdeel om veilig motor te kunnen rijden, de helm beschermt je hoofd en kan het verschil tussen leven en dood zijn. Net zoals bij heel veel andere gebruiksvoorwerpen is het belangrijk om je helm goed te onderhouden om zowel de veiligheid als de levensduur optimaal te houden. Als je net een nieuwe helm hebt gekocht, bijvoorbeeld de nieuwe Shoei GT Air 2, wil je er alles aan doen om deze in een goede staat te houden. In dit artikel geven wij een aantal tips om dit te doen. 

Het schoonmaken van je helm

het schoonmaken van je helm is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen, zowel de binnen- als buitenkant van je helm moet hierbij gedaan worden, ook het vizier mag niet vergeten worden. 

Het vizier

het vizier zul je waarschijnlijk het vaakste schoon moeten maken, het vizier is natuurlijk heel belangrijk omdat dit het gedeelte is waar je doorheen kijkt tijdens het rijden. Tijdens het rijden zal het vizier vies worden doordat er allerlei vliegjes tegenaan vliegen, dit kan op ten duur het zicht belemmeren. Het beste kan je een speciale vizier reiniger en een microvezeldoekje pakken, andere schoonmaakmiddelen en doekjes kunnen het vizier laten uitharden of beschadigen. Je kan het vizier nadat deze schoongemaakt is ook nog eens behandelen met een anti-regen middel, hierdoor loopt het water bij regen gelijk van het vizier af wat ten goede komt voor het zicht. 

De binnenkant van de helm

Het is belangrijk dat de helm stevig en comfortabel op je hoofd zit, als de binnenkant van de helm slecht onderhouden wordt dan kan er vervorming optreden, hierdoor zal de helm niet goed meer op je hoofd aansluiten en hierdoor is de helm niet meer veilig genoeg om te dragen. Het schoonmaken is dus zeer belangrijk, veel helmen hebben tegenwoordig een uitneembare binnenvoering welke gewoon met een handwasje schoongemaakt kan worden, 

Voor de helmen die geen uitneembare binnenvoering hebben is er een speciale helm reiniger, dit is is een spuitbus waar schuim uitkomt. Je spuit aan de binnenkant van de helm een laag schuim welke al het vuil zal absorberen, na een paar minuten kan je dit schuim met een doekje wegvegen en de binnenkant is weer zo goed als nieuw. 

De buitenkant van de helm

Niet alleen het vizier komt onder de insecten te zitten, de hele buitenkant is één grote insectenvanger. Je kan hetzelfde middel die je voor het vizier gebruikt pakken, normale schoonmaakmiddelen kunnen de laklaag aantasten.