Je auto en duurzaamheid

  • By -

Auto’s en duurzaamheid lijken niet goed samen te gaan. Het klopt dat auto’s vaak vervuilend zijn voor het milieu, maar we kunnen vaak niet zonder onze trouwe vierwieler. Dit betekent niet dat je niks kunt doen om de ecologische voetafdruk van je auto te verminderen. Met wat simpele trucs kun je niet alleen een hoop geld besparen, maar ook een hoop negatieve gevolgen voor het milieu voorkomen. Natuurlijk is je auto helemaal wegdoen en alleen nog maar fietsen nog altijd milieubewuster, maar dit is helaas niet altijd een goede optie.

Het nieuwe rijden

Als je je rijbewijs na 2006 gehaald hebt, ben je waarschijnlijk wel bekend met deze term. Het nieuwe rijden is sindsdien een verplicht onderdeel van het praktijkexamen van het CBR. Het nieuwe rijden is een rijstijl waarbij je minder brandstof verbruikt. Als iedereen milieubewuster rijdt, zal de uitstoot van CO2 ook verminderen. Als je je rijbewijs al voor 2006 gehaald hebt, ben je misschien minder bekend met deze rijstijl. Lees je in dat geval eens in over dit onderwerp. De rijstijl zal jou ook geld besparen, omdat je minder brandstof zal verbruiken.

Onderhouden is besparen

Je moet je auto natuurlijk één keer per jaar sowieso laten keuren voor de APK. Het is echter wel verstandig om het onderhoud van je auto de ook rest van het jaar serieus te nemen. Auto en trailer onderhoud is vaak veel goedkoper als je het gelijk laat repareren als er iets mis is, in plaats van te wachten tot je echt niet meer verder kan.  Dit is ook veel milieuvriendelijker. Als je auto niet in goede staat verkeert gebruikt hij vaak meer brandstof. Ook kan het zijn dat er gevaarlijke stoffen uit je auto de natuur in lekken. Aanpakken dus!

Elk kleine beetje helpt

Een elektrische auto is qua prijs helaas nog niet voor iedereen toegankelijk. Maar ook als je geen grote veranderingen kunt maken, zoals de aanschaf van een zuinigere auto, kun je kleine veranderingen maken. Was je auto met veel minder water, gebruik milieuvriendelijke ruitensproeier en rij zuinig. Het lijken misschien kleine veranderingen die geen effect zullen hebben, maar als iedereen deze veranderingen doorvoert komen we al een heel eind.