Moet u nog een buitenboordmotor aanschaffen?

Heeft u net een boot aangeschaft maar moet u nog een buitenboordmotor aanschaffen? De keuze hierin kan lastig zijn gezien er veel verschillende modellen en maten buitenboordmotoren op de markt zijn. U wilt natuurlijk een motor die aansluit bij uw wensen en die voldoet aan de technische eigenschappen van uw boot. Niet elke buitenboordmotor is geschikt voor elke soort boot. De motor dient dus te worden afgesteld op het type boot dat u heeft. Maar hoe komt u erachter welke buitenboordmotor het meest geschikt is? Tevens dient de motor, net als de boot zelf, te worden onderhouden om complicaties te voorkomen of tijdig te repareren.

 

Waar op letten bij het kopen van een buitenboordmotor?

Het soort buitenboordmotor is per boot verschillend. Voor een sloep dient u bijvoorbeeld een duurzame, stille buitenbootmotor te kiezen terwijl voor een rubberboot juist een kleinere buitenboordmotor met een maximaal vermogen van 10pk wordt aanbevolen. Verder moet u er op letten of u een kort- of langstaartmotor het meest geschikt is voor uw boot, hiervoor is het belangrijk dat u de spiegelhoogte van uw boot weet. Een boot met een spiegelhoogte lager dan 50cm dient een kortstaart motor te hebben. Een boot met een spiegelhoogte van 40-75cm dient een langstaart te hebben.

 

Is uw buitenboordmotor toe aan reparatie of onderhoud?

Jaarlijks onderhoud is voor uw buitenboordmotor erg belangrijk. Het verlengt de levensduur van uw motor en hiermee ook uw vaarplezier. De kans op het ontstaan van gebreken word door onderhoud verkleint. Door reparaties of onderhoud tijdig te laten doen komt u tijdens het vaarseizoen niet voor vervelende verassingen te staan, hierom wordt geadviseerd om uw buitenboordmotor voor de winterstalling te laten onderhouden. Indien er een reparatie uitgevoerd moet worden aan uw motor is er voldoende tijd om deze uit te voeren zodat u aan het begin van het vaarseizoen weer soepel wegvaart.

 

Wilt u een professionele onderhoudsbeurt voor uw motor?

Onderhoud aan uw buitenboordmotor kunt u zelf doen, maar u kunt het ook laten doen door een professional. Veel watersport speciaalzaken bieden onderhoud buitenboordmotor aan. Dit kan zowel om een kleine als een grote onderhoudsbeurt gaan. Doe onderzoek naar watersport speciaalzaken bij u in de buurt die onderhoud aanbieden. Kijk hierbij welke watersport speciaalzaak het beste aansluit bij uw wensen. En let er op of zij het gehele jaar onderhoud aanbieden of dat ze periodiek, bijvoorbeeld enkel buiten het vaarseizoen, onderhoudswerkzaamheden uit voeren.

 

Laat u adviseren door een expert.

Weet u niet zeker welke buitenboordmotor het meest geschikt is voor uw boot? Of twijfelt u of er een reparatie of onderhoud moet worden uitgevoerd aan uw motor? Laat u adviseren door een expert bij een watersport speciaalzaak bij u in de buurt. Hier kan een expert u voorzien van gepaste adviezen. Tevens hebben watersport speciaalzaken vaak een showroom waar u direct de verschillende modellen motoren kan bezichtigen. En zij kunnen met u meekijken of onderhoud van uw buitenboordmotor nodig is.