Waar moet je opletten bij het verzekeren van een scooter?

  • By -

business-861327_960_720

Als je binnenkort een scooter wilt kopen of je hebt er net een gekocht moet je hem niet vergeten te verzekeren. Maar welke verzekeringen zijn er eigenlijk en welke verschillen zitten er in de verzekeringen? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het verzekeren van een mobiel voertuig.

Is een scooterverzekering verplicht?

In Nederland is het verplicht om een scooter te verzekeren. Zonder een verzekerde scooter mag je niet de openbare weg op met je scooter, doe je dat wel dan riskeer je een boete van +/- 400,-. De minimale verzekeringseis is in Nederland een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA). In Nederland is hier voor gekozen zodat wanneer iemand anders schade maakt aan jouw scooter dat wordt gedekt door de verzekeraar van de schuldige.

Soorten verzekeringen

Als je scooter alleen WA verzekerd is wordt alleen de schade van andere betaald tijdens een ongeluk. Als je dan je scooter laat repareren moet je zelf de kosten betalen. Dat is heel vervelend maar daardoor is het wel de goedkoopste verzekeringsvorm. Een WA verzekering is het minimale wat je scooter moet zijn verzekerd.

Bij het verzekeren van een scooter met WA + Casco ben je ook verzekerd voor diefstal van je scooter. Als je scooter dan wordt gestolen krijg je van de verzekering geld om een nieuwe aan te schaffen. Je moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen, waaronder dat je kan laten zien dat je scooter minimaal een ART-3 goedgekeurd slot had en dat je hem op slot had gezet door bijvoorbeeld te tonen van de 2 sleutels.

Als je verzekerd wilt zijn voor de kosten van een ander, tegen diefstal en vergoeding van eigen schade moet je je scooter allrisk verzekeren. Een allrisk verzekering is een handige verzekering, deze dekt ook de schade van stormschade of het omvallen van je scooter. ook kun je een vergoeding krijgen voor vervangend vervoer. Dit is de duurste dekkingsvorm.

Rijden er veel mensen met jou mee achterop dan is het verstandig om een extra opzittendeverzekering aan te schaffen. Zo zijn je bijrijders ook goed verzekerd voor schade bij een ongeluk en de revalidatie daar van.

Schadevrije jaren

Net als bij je autoverzekering kun je ook bij je scooterverzekering schadevrije jaren opbouwen. Als je dan later je scooterverzekering beƫindigd kun je dit meenemen naar je autoverzekering en hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd hoe meer korting je krijgt op je premie.

Scooterverzekering vergelijken

Om kosten te besparen op je verzekering kun je het best de verschillende verzekeringen vergelijken. Zo kun je meteen zien hoeveel premie je moet betalen en hoeveel eigen risico je moet betalen m.b.t. schade. Ook kun je zien welke scooterverzekeraars aan te raden zijn en waar je ook direct weer kan opzeggen. Klik hier om verschillende verzekeraars te vergelijken.